sweden

Canada 2001canada

Version for old browsers

Summary in English

street

In April 2001 I (Björn Ahlstedt) and my son Rikard joined Enebybergs IF icehockeyclub when they travelled to Toronto, Canada. Some years ago Rikard was a member of the team. We had a fine time and made visits to Niagara Falls, CN-Tower, Air Canada Center, Hall of Fame and played matches and tournaments at several arenas.

We also got the opportunity to watch Toronto Maple Leafs practising and met Mats Sundin the captain of the team. The rest of this text is in Swedish but the explanations of the photos are both in Swedish and in English.

Press here to see photos from this travel.

Live camera from Niagara Falls

romhorsa

Klicka här för att komma direkt till bilderna.

Avresan

street Söndagen den 8 april, kl 8 20 samlades Enebybergs hockeylag årgång 1985 på Arlanda för avresa till Canada. Planet lyfte kl 10 45 vilket innebär ca 25 minuters försening, Målet var Amsterdam där byte skulle ske till en Boeing 747 som skulle föra vidare till Toronto. Planet lyfte 15 05 och ankom till Toronto kl 1630 men på grund av att gaten var trasig så blev vi tvungna att vänta ytterligare en halvtimme i planet. Efter att ha klarat av tull och passkontroll fick vi åka buss till hotellet. På bussen hälsade oss vår Canadensiske värd Greg Kelly välkommen.

Vädret i Toronto var strålande och överraskande varmt nämligen 17 grader. Efter ett möte med laget på hotellet var kvällen vikt för fria aktiviteter.

Toronto har 4,5 milj invånare och är en av världens mest multietniska städer. Här finns folk från Indien, Kina, Polen m. fl länder. Staden ligger vid sjön Lake Ontario. Centrum består av rätt många skyskrapor för banker, försäkringsbolag mm. En sevärdhet är CN Tower som är 605 m högt.

Det finns jättestora inbyggda gallerier med lyxuösa affärer men vid sidan av de höga byggnaderna utgör de låga, platta hus med affärer, restauranger mm ett dominerande inslag i gatubilden. Ofta rätt vanvårdade med enkla skyltar av plåt. Man ser ofta tiggare på gatorna som sträcker ut händerna med en läskedrygsmugg och frågar efter ”change”. I den tidiga våren är inte staden särskilt vacker. Det är rätt skräpigt på gator och i de fåtaliga parkerna.

Staden är OS kandidat år 2008.

9 april

Dagen ägnades åt ett besök vid Niagarafallen. Efter frukost och ett kort fyspass för spelarna äntrades bussen kl 9 00 med fallen som mål.

Avståndet mellan Toronto och Niagara är 13 mil och ca 10 30 var vi där. Det var uppehållsväder och litet svalare än i går och vattenångan yrde och blöt blev man litet grand men man såg ju ändå hur stora fallen var. Några tog tillfället att gå ner i en tunnel under fallen och se dem från insidan medan de flesta gick in i souvenirshoppen och handlade.

Klockan 12 åkte vi till en kul restaurang med namnet Planet Hollywood som som var full av monitorer och filmdukar där det visades snuttar ur den senaste tidens amerikanska filmproduktion t ex Alien, Jimmy Carreys filmer mm mm. Där åt de flesta hamburgare eller cheeseburgare med Coca Cola. På återresan till Toronto började det ösregna och spelarna hade fyspass.

Föräldrarna gick ut och gick, besökte hotellets pool eller besökte baren.

10 april

CN Tower Dagens program började vi med CN Tower ett 605 meter högt TV torn där det var särskilt roligt att stiga på glasgolvet - ett golv av glas ca 1,5 * 1,5 där man kliver på glas flera 100 m ovanför marken. Utsikten över Toronto var utmärkt eftersom vädret var klart och ca 5-10 grader. Därefter besökte vi Hall of Fame ett hockeymuseum där man bl a kunde se Gretzkys alla klubbor, masker samt ägna sig åt målskytte i olika former.

Lunchen intogs på Hard Rock Café i Sky Dome (en jättestor baseball arena) och bestod mestadels av ”pig sandwich” en stor hamburgare med rivet griskött, lök, pommes frites mm godis i riklig mängd.

Efter lunchen bar det av till Thornhill Community Arena - platsen för turneringen- för ett första träningspass med Greg Kelly som tränare. Speciellt roligt var utbrytningsförsöket ur ringen något som spelarna inte provat på tidigare.

Thornhill ligger en bit utanför Toronto - ca 30 minuters körning. På vägen hem fick vi se de förmögnare distrikten i Toronto och lotsades slutligen genom finanspalats och sjukhusområdet tillbaka till hotellet.

När det gäller mat man får på restauranger så handlar det om

 • Chickenwings, chickenribs
 • Hamburgers, cheeseburgers
 • Salads, Cesar och andra
 • Revbensspjäll
 • Slices of pizza
 • Wraps - ett slags tunnbröd omkring sallad, kyckling eller annat
 • Olika stekar t ex sirloin

Det är rätt invecklat att beställa mat i Canada eftersom menyerna är fulla av tillval och man får ange om man vill ha small eller large portion och om kryddningen skall vara hot elller medium. Det är alltid mycket dressing på salladen. Man får mycket mat och den är god.

11 april

Till frukost på hotellet finns att välja på

 • Scrambled eggs, stekt ägg med toast, bacon,korv mm
 • Youghurt med flingor och olika klyftor av apelsin,persika mm mm
 • Bagels och annat mjukt bröd (bagels är inte gott tacka vet jag svenska fralla)
 • Juicer och olika fruktfat
 • Fat med smörgåspålägg som korv , ost, skinka mm (Cold plate)
 • Olika sorters kaffe och massor av sött bröd som wienerbröd, muffins mm mm
 • Havregrynsgröt (oat meal)

Dagen inleddes med besök på National Sport Center ett varuhus en bilt utanför staden med massor av sportprylar. Vi köpte mest klubbor men även skridskor och skydd för totalt 15 000 SEK

bradford Därefter intogs lunch (som drog ut på tiden) och sedan träning vid Downsview Arena vilket också var platsen för kvällens match som spelades mot Humberview Huskies. Enebyberg vann bekvämt mot dessa 86 :or med 6-2. Efter matchen intogs en sen middag med pasta ungefär kl 10 så det blev sen hemkomst

12 april

Denna dag som var rekordvarm i Toronto (upp till 19 grader) fanns det bara en träning på programmet. Kl 14 00 åkte vill till Downsview arena. Klockan 16 45 var träningen klar och vi åkte tillbaka till hotellet.

I övrigt ägnades denna dag åt shopping, bussrundtur med mera. Själv gjorde jag en stadsrundtur för 32 Canadadollar där vi under två timmar korsade igenom staden och fick se såväl universitetsområdet, de förmögnas områden som kineskvarteren.

Kvällen tillbringades i hotellets bar med storteve för att se matchen mellan Pittsburgh och Washington Capitals.

13 april

lagetFörmiddagen var ledig men ett fyspass var inlagt mitt på dagen.

Klockan 17 30 anträddes färden mot Thornhill Arena där Enebyberg skulle spela sin första match i Jerry Jacobs Tournament. Arenan består av västra och östra rinken och mellan dem finns två våningar med åskådarutrymmen, serveringar vilket gör att man från övervåningen kan se båda arenorna. Deltagande lag var:

Grupp A
Markham Islanders
IK Huge
Flint Sabres

Grupp B
Bradford Bulldogs
Enebyberg
West Mall Lightning

Enebyberg skall också möta Markham Islanders från grupp A.

I turneringen räknas poäng enligt följande:

Händelse Poäng
Vunnen match 2 poäng
Oavgjort 1 poäng
Vunnen period 1 poäng (ytterligare)
Oavgjord period 0,5 poäng
Förlust 0 poäng

I samma turnering finns från Sverige IK Huge, Hanhals (från Göteborg) och IFK Lidingö med. Matcherna spelas i perioder om 10, 10, 15 minuter.

Enebyberg skulle inleda turningen mot Bradford Bulldogs. Bradford vann första perioden med 1 - 0 trots bra spel från EIF. I andra perioden lyckades Enebyberg vända matchen till ledning 3-2 efter period 2. I tredje perioden drog man i från till 4 -2 men då lade det canadensiska laget in högsta växeln och lyckades till slut vinna matchen med 5-2.

krogUnder hemresan till hotellet stannade vi för att äta middag och hamnade på en mycket trevlig liten restaurang (Wolf and Firking) med en utmärkt pianist och sångerska som underhöll oss med evergreens. Samtidigt kunde vi se den första matchen i NHL play off på TV mellan Toronto och Ottawa där Mats Sundin gjorde avgörande mål i sudden death.

14 april

Dagen var fri för enskilda aktiviteter förutom killarnas fysiska träning. Avresa skedde klockan 16 00 till Thornhill Arena för Mötet med West More Lightning. Matchen började klockan 17:50.

Enebyberg tog ledningen och ledde med 1 - 0 efter första perioden. Andra perioden blev oavgjord och det stod 2-1 till EIF efter period 2. I tredje drog EIF ifrån ytterligare till 3-1 men sedan kom en svacka eller alternativt en kämpainstats som innebar en utjämning av ställningen till 3-3.. Det såg illa ut och ungefär som gårdagens händelser skulle upprepa sig men EIF klarade sig denna gång och lyckades vinna med 5-3.

För flera av oss blev det mer NHL på TV nämligen Toronto mot Ottawa (2-0) och litet senare Colorado mot Vancouver (2-1).

15 april

krog

Avresa klockan 8:15 till Thornhill Arena för dagens match mot Markham Islanders - det bästa laget i gruppen. Efter en en bra match förlorar vi med 0-4 men kvalificerar oss tll en av semifinalmatcherna som går senare samma dag nämligen klockan 19:10.

Efter lunch inne i Toronto for vi åter till arenan för att spela semifinal. Tyvärr blev det förlust med 3-0 och därmed var Enebybergs deltagande i turneringen slut. Tillbaka vid 21 30 på hotellet var det dags för sen middag och hockey på TV för de som gillade det.

Några vuxna gick på Wayne Gretzkys restaurang - några på favoriten Wolf and firking.

16 april

Sista hela dagen i Toronto. Sovmorgon. Hanhals från Göteborg erbjöd match som ägde rum i North Toronto Arena och förlorades med 2-6. Första perioden 0-5, andra perioden 2-1. Hanhals ligger en division högre än EIF.

Hemfärd och avslutningsmiddag på diverse olika ställen. Några hade skaffat (dyra) biljetter till kvällens match på Air Canada Center mellan Toronto och Ottawa (3-2).

17 april

Sundin

Sista dagen. Vi åkte till en arena utanför Toronto och fick se en ganska lekfull träning med Toronto Maple Leafs. Vi fick också träffa Mats Sundin en stund efter träningen.

Därefter raskt till hotellet för snabb lunch och väntan på bussen som skulle ta oss till flygplatsen. Bussen gick sönder varför ny buss kom ca 1 timme försenad.

Snabb incheckning på flyget, avresa punktligt - ankomst Amsterdam ca 7 15 lokal tid. I Amsterdam fick vi byta gate vilket ledde till lång promenad. Något försenad avgång men ganska punktligt på Arlanda klockan 12 20.

Ajö till alla efter en mycket trevlig resa. Författaren till detta Björn Ahlstedt och Rikard Ahlstedt tackar så mycket och är väldigt glada över att ha fått följa med laget på en mycket trevlig resa.

Bilder/Photos

Klicka här för att komma till början/To the beginnining of this page.

Sightseeing

Matchbilder och /Games and rinks

Klicka här för att komma till början/To the Beginning of this page.

romhorsa

Enebybergs homepage

Torontos homepage

Live camera from Niagara Falls

Klicka här för att komma till början/To the beginnining of this page.

Link to Live Camera

My emailadress:
bjorn.ahlstedt4@hotmail.com
mailbox

Number of visitors

counter

Senast uppdaterad/Latest update 2001-04-25